"En sak är glasklar - det finns gott om hinder i den digitala världen"
En snabbkurs i tillgänglighet
17 augusti, 2020
“Vi har aldrig hört några klagomål från blinda så jag tror att vi ligger ganska bra till.”
Jag är tillgänglighetsexpert och ibland hör jag den typen av kommentar från kunder. Särskilt det senaste året. Det beror på att det har kommit ny lagstiftning som kräver att alla webbplatser, appar och interna system inom offentlig verksamhet i hela EU ska följa riktlinjerna i Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1).

Gästbloggare Hampus Sethfors, accessibility expert på Axess Lab
Det tvingar organisationer att kolla vad de har för tillgänglighetsstatus på sina digitala produkter och system. Även om de tror att läget är under kontroll.
”Om det var några allvarliga problem skulle vi väl höra från användarna? Eller hur?”
Inte nödvändigtvis faktiskt.
Jag gör mycket användningstester tillsammans med människor med olika funktionsvariationer. En sak som är glasklar är att det finns gott om hinder i den digitala världen som läget är just nu. Saker som ”Jag är blind och kan inte använda den här tjänsten över huvud taget” eller ”Jag ha dyslexi och den här väggen av text får mig att ge upp”.
Kontaktvägar behövs för konstruktiv kritik
Det finns speciellt en användare som jag träffar ganska ofta. Hon gillar att testa produkter och är grym på att förmedla sina tankar på ett sätt som vi som jobbar med IT förstår. Hon har härlig humor, motionerar på Friskis & Svettis och gillar att läsa böcker. Hon råkar också vara blind och använder sig av en skärmläsare.
Jag frågade henne hur ofta hon hör av sig med feedback om tillgänglighetsproblem som hon stöter på.
”Inte särskilt ofta.”
”Varför inte?”
Hon gav en lång förklaring som jag sammanfattar i två punkter här:
- Ofta är det väldigt svårt bara att ta kontakt. Själva formuläret är otillgängligt, kontaktinformation är dold eller chattfunktionen fungerar inte med skärmläsare.
- Om du väl lyckas få kontakt så har personen du pratar med vanligtvis noll koll på vad som ska göras. Det slutar ofta med att du får hålla en halvtimmes dragning om att ja, blinda personer använder teknik, vad en skärmläsare är och så vidare. Sedan slussas du vidare till nästa person och du får börja om från början.
Fråga vem som helst med en funktionsnedsättning och du kommer att få ett liknande resonemang till svar. Den digitala världen har många utmaningar och svåråtkomliga kontaktvägar och bristande medvetenhet gör att man allt för ofta hamnar i en återvändsgränd med sina synpunkter. Följden blir, helt förståeligt, att de flesta struntar i det.
EU-lagstiftning för digital tillgänglighet
Just därför är det glädjande att samhället kliver in och säger ”Hallå! Det är inte bara i den fysiska världen som behöver vara tillgänglig. Den digitala världen är en integrerad del av tillvaron idag och behöver kunna användas av så många människor som möjligt.”
I praktiken innebär det att alla offentliga aktörer måste göra tre saker:
- Efterleva riktlinjerna i WCAG 2.1 på nivå AA (den mellersta av tre nivåer)
- Regelbundet (minst årligen) ta fram en tillgänglighetsredogörelse som innehåller aktuell nivå av efterlevnad, kontaktuppgifter med mera.
- Ta fram en mekanism för att lämna feedback om tillgänglighetsproblem som användare hittar.
Det här kallas ”Web Accessibility Directive” och är lag i alla EU-länder.
Och om du nu tänker ”Skönt, jag jobbar ju inte inom offentlig sektor så jag behöver inte göra något”, så har du fel. Inom kort kommer ”European Accessibility Act” att ställa liknande krav på en stor del av den privata sektorn också.
Det inkluderar:
- E-handel
- Banker
- Telefoni
- Transportsektorn (flyg, buss, tåg etc.)
- Och mycket annat
Många fördelar med bra tillgänglighet
Det är alltså dags för de allra flesta att höja ambitionsnivån när det kommer till tillgänglighet på webb och i appar. Men oroa er inte, att göra det har massor av fördelar. Förutom att följa lagkraven så kommer det att:
- Göra din produkt eller tjänst bättre för alla
- Förbättra din ranking i sökmotorer och leda till högre konverteringar
- Stärka ditt team eftersom det är kul att göra något mer inkluderande
Det finns alltså all anledning att se fram mot arbetet. Här är mina bästa tips för att hjälpa er igång:
- Skapa tillgänglighetsambassadörer! Utse några i era team till särskilt ansvariga att leda arbetet med att skapa en mer tillgänglig digital närvaro, lära sig mer och sprida kunskapen inom organisationen.
- Testa er nuvarande tillgänglighet och skapa en lista med prioriterade åtgärder. Om det är något ni vill ha hjälp med så har vi på Axess Lab grymma tillgänglighetsexperter som gärna hjälper er.
- Ta små steg. Överallt. Hela tiden. Gör inte tillgänglighet till ett engångsprojekt. Se det istället som en möjlighet att sträva efter ständig förbättring. Utbilda era team, gör användartester med människor med funktionsnedsättningar och integrera tillgänglighet i er utveckling och era testprocesser.
Är du intresserad av att prata med några inom Telia som har erfarenhet av just detta och som kommit en bit på väg i sitt tillgänglighetsarbete, så har vi tidigare i år arbetat nära teamet bakom ACE Knowledge. Den senaste versionen innehåller stora förbättringar och gränssnittet för slutanvändarna lever nu upp till WCAG 2.1 på AA-nivå. Bra jobbat!
Och tveka inte att höra av dig till oss på Axess Lab om du vill ha hjälp på vägen: hello@axesslab.com!
Bråttom? Inlägget på 5 sekunder
- Tillgänglighetsbrister kan i sig göra det svårt att komma med synpunkter på en sajt eller app som kan förbättras för personer med funktionsnedsättningar
- ”Web Accessibility Directive” och ”European Accessibility Act” är EU-lagstiftning med mål att förbättra digital tillgänglighet. Bland annat genom att peka på WCAG 2.1
- Tillgänglighetsarbete blir bäst om det är en naturlig del i utvecklingen och ger fler fördelar än bara att uppfylla lagkrav. Ta gärna hjälp för att komma igång

Gillade du det här?
Se till att prenumerera på ACE-bloggen så mejlar vi dig när det finns nytt innehåll.